MAESTRO TOURS
Ovlašteni turistički vodič za SPLITSKO - DALMATINSKU ŽUPANIJU

turistički vodič:Trogir - Kapela Sv. Ivana Orsinija

T R O G I R

Turistički vodič Mladen
Vođene ture - Trogir

Trogir

- biser Dalmacije,
gradić osnovan još u 4. st. pr. Kr. dandanas ima očuvan originalni raster ulica. Grad remek-djela romaničke, gotičke, renesansne i barokne umjetnosti ponajviše koncentrirane u prelijepoj katedrali Sv. Lovre. Na samom ulazu u katedralu, Radovanov portal ispričat će vam priču o povijesti, od prvog grijeha pa do iskupljenja, a pogled na kapelu Sv. Ivana Orsinija ostavit će vas bez daha.

Bogata povijest ovog grada kao i neizmjerna ljepota njegovih kamenih građevina dovela su do njegovog upisivanja u UNESCO-vu knjigu svjetske baštine 1997 Cijela šetnja kroz grad vratit će vas stoljećima kroz povijest a svaka kuća ispričat će vam svoju jedinstvenu priču.

Poželite li i sami, u društvu ovlaštenog turističkog vodiča biti dio te priče,

Nazovite me na 00 385 99 1973 632

Nazovite turističkog vodiča putem WhatsAppa    Nazovite turističkog vodiča putem Vibera ili pišite. mailto Turistički vodič

turistički vodič:Trogir - Katedrala Sv. Lovre turistički vodič:Trogir - Trg sa gradskom vijećnicom turistički vodič:Trogir - Katedrala Sv. Lovre - Radovanov portal i kapela blaženog Ivana Orsinija turistički vodič:Trogir - Palača Ćipiko turistički vodič:Trogir - Pogled na trg turistički vodič:Trogir - Mala palača Ćipiko
Il testo in italianoitaliano
francaisfrançais
englishenglish


Vođene ture i Cjenik usluga


Posjetite:

Split
Salona
Osijek
Vukovar
Baranja
Kopački rit
Ostala mjesta
Početna

Turistički vodič Mladen - Vođene ture u Trogiru. Posjetite Trogir,biser Dalmacije. Vodim vas u grad Trogir, pravu riznicu remek-djela romanike, gotike, renesanse i baroka. U III ST.PR. K. Trogir su osnovali grčki kolonisti. 1240. G Završen Radovanov portal, remek djelo velikog hrvatskog umjetnika. Najvrijedniji spomenik romaničke umjetnoti u Hrvatskoj. Turistički vodič Mladen - Vođene ture u Trogiru - Posjetite Trogir,biser Dalmacije,da bi vidjeli i gradsku ložu, jedna od najvrijednijih arhitektonskih znamenitosti u Trogiru, sagrađenu krajem 13. STOLJEĆA. Knežev dvor nalazi se na istočnom djelu glavnog trga. Njegova gradnja započinje u XIII. stoljeću na mjestu sjevernog krila crkve Sv. Stjepana. Renesansni prozori palače koji gledaju na trg obiluju ukrasima koje je projektirao Nikola Firentinac. U unutarnjem dvorištu možemo naći gotičko stubište stila graditelja Matije Gojkovića.

U središtu dvora nalazi se originalna kruna bunara, sa krilatim lavom sv. Marka zajedno sa oznakom Na južnoj strani gradskog trga nalazi se crkva sv. Sebastiana - toranj gradskog sata. Smješten između crkve sv. Marije (muzej sakralne umjetnosti) i gradske lože, Sv. Sebastian je građena kao zavjetna crkva za spas od kuge. Iznad vrata nalazi se kip sv. Sebastiana, a nad njim je kip Krista koji šalje svoj blagoslov. Unutarnji prostor je posvećen Sebastianu (svecu vojnika), kao i stradalima u borbi za neovisnost Hrvatske. U 15. STOLJEĆU Sagređena je u Trogiru i kula Kamerlengo. Turistički vodič Mladen-Vođene ture u Trogiru pokazat će vam i Crkvu sv. Marije koja je sagrađena u IX. Stoljeću. Bila je to šesterolisna građevina s kupolom u središtu. Danas se na njezinom mjestu nalazi muzej sakralne kako dijelom iz katedrale tako i iz ostalih trogirskih crkvi. Loža (loggia) se prvi put spominje početkom XIV. stoljeća, a današnji oblik poprima nakon restauracije Nikole Firentinca u XV. stoljeću. Stupovi na loži su dopremljeni s antičkih ruševina. Loža je u prošlosti služila kao sudnica, čiji sudački stol još uvijek tu stoji. Iznad stola su renesansne skulpture, latinski natpisi koji govore o pravdi i grbovi. Južni zid nosi reljef bana Petra Berislavića, koji se usprotivio Mlečanima i Turcima. To je rad Ivana Meštrovića. 1997. G Trogir je uvršten na listu Unescove kulturne baštine.