MAESTRO TOURS
Ovlašteni turistički vodič za SPLITSKO - DALMATINSKU ŽUPANIJU

Turistički vodič Mladen - SPLIT

Split, grad kojeg je već Dioklecijan - jedan od najeminentnijih rimskih careva, izabrao za svoje posljednje prebivalište te ovdje, na početku IV stoljeća, sagradio svoju palaču koja dandanas fascinira svojom ljepotom i očuvanošću. Intrigantno je da je, upravo ovdje, mauzolej najvećeg progonitelja kršćana u povijesti, danas najstarija građevina u kojoj živi kršćanska katedrala. Split je također, kao dom svojih najvrijednijih umjetničkih ostvarenja, izabrao i naš najveći kipar svih vremena - Ivan Meštrović.
Split ima najveću putničku luku iz koje brodom možete putovati na sve dalmatinske otoke a i dalje. Split je uvijek bio dom iznimnih sportskih talenata i velikih klubova a utakmice Hajduka svakako su najveći nogometni spektakli u Hrvatskoj a i šire.

Izaberite i vi Split kao svoju destinaciju te u pratnji turističkog vodiča prošetajte Najlipšin gradon na svitu, slušajući zanimljive činjenice i priče o caru Dioklecijanu, Svetom Duji, Ivanu Meštroviću te drugim ličnostima i znamenitostima.

Nazovite me na 00 385 99 1973 632 Nazovite turističkog vodiča putem WhatsAppa    Nazovite turističkog vodiča putem Vibera
ili pišite.
mailto Turistički vodič

1 / 9
Turistički vodič: Split - katedrala
Split - Katedrala
2 / 9
Turistički vodič: Split - Peristil
Split - Peristil
3 / 9
Turistički vodič: Split noću
Split noću
4 / 9
Turistički vodič: Split - Zvonik Sv. Duje
Split - Zvonik Sv. Duje                                   Split - Grgur Ninski
Turistički vodič: Split - Grgur Ninski
5 / 9
Turistički vodič: Split
Split
6 / 9
Turistički vodič: Split - Dioklecijanovi podrumi
Split - Dioklecijanovi podrumi
7 / 9
Turistički vodič: Split - Sfinga na Peristilu
Split - Sfinga na Peristilu
8/ 9
Turistički vodič: Split - Zlatna vrata
Split - Zlatna vrata
9 / 9
Turistički vodič: Split - stara jezgra grada Turistički vodič: Split - stara jezgra grada
Split - stara gradska jezgra
italianoitaliano
francaisfrançais
englishenglish

TURISTIČKI VODIČ MLADEN - Split vodi vas u razgledavanje grada Splita. Među europskim katedralama splitska ima za sjedište najstariju građevinu - mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Mauzolej Dioklecijana postaje sredinom 7. stoljeća katedralom u kojoj su postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika pogubljenih u Saloni. prijestolnici rimske provincije Dalmacije. Turistički vodič Mladen - Posjetite Split, centar Dalmacije.

Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika kasnoantičke arhitekture na svijetu. Dioklecijanova je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora , podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama - cardo i decumanus. Južni dio Palače bio je namijenjen carskim potrebama, kao rezidencijalni prostor te Dioklecijanove privatne prostorije, dok je sjeverni bio za carsku stražu - vojsku, poslugu i slično. Turistički vodič Mladen - Posjetite Split, centar Dalmacije. Palača je pravokutna građevina s četiri velike kule na uglovima. 6 osmerokutnih kula branile su vrata na kopnenim stranama, a 6 manjih kula nalazilo se na zidovima između kutnih i osmerokutnih. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, dok je gornji kat rastvoren monumentalnim kriptoportikom i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama. Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita mijenjali su izgled palače za sebi odgovarajuće potrebe, pa su takonove građevine uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi Dioklecijanove palače i dalje su vrlo vidljivi.